Eko, Bio, Organic

Na opakowaniach znajdziecie oznaczenia Eko, Bio czasem Organic których często używa się zamiennie, ale to jedno i to samo.

Takie oznaczenia są zastrzeżone wyłącznie dla produktów wytworzonych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.

Podstawą jest certyfikacja (nr i nazwa jednostki certyfikującej).

Jeśli produkt ją posiada, poznamy to po charakterystycznym zielonym listku z dwunastu gwiazdek na opakowaniu: 

Żywność ekologiczna to taka, w której stosuje się naturalne procesy jej wytwarzania, nieodłącznie związane z przyrodą, mając na uwadze jej wysokie wartości odżywcze. Jest to żywność produkowana bez użycia sztucznych nawozów czy chemicznych środków ochrony roślin przy zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Ekologiczne produkty są wolne od sztucznych barwników, środków konserwujących, wzmacniaczy smaku i zapachu.

Czemu bywają droższe? Ano dlatego, że uprawa z zastosowaniem metod ekologicznych daje ok. 20% niższe plony.

Czy żywność ekologiczna certyfikowana to zdrowa żywność? Tak.

Natomiast określenie "zdrowa żywność" na produkcie nie oznacza, że jest to produkt ekologiczny.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl